Начало   Документи   Бюджет   Презентации   Контакти   Принтирай 
:: Начало / СИП
СИП

На 13.01.2012г. група ученици от СИП "Ромски фолклор" на ОУ "Св. Кл. Охридски" с.Тишевица,Община Враца посетиха Министерството на здравеопазването и сурвакаха за здраве домакините начело със зам. министър Десислава Димитрова, която от своя страна дари децата с много подаръци и благопожелания за успех в училище и в живота.
След обяд групата беше на гости на министър Томислав Дончев и част от неговия екип в Министерството по управление на средствата от ЕС. Децата представиха част от празнуването на Банго Васил в ромска къща и сурвакаха за здраве. Министър Дончев показа работната обстановка на Министерски съвет и дари на ученици и учители книги с пожелания за здраве и успешна учебна година!
Последната наша визита беше в Националния демократически институт - клон България , където децата бяха посрещнати много радушно от екипа на института и нейния програмен координатор Деница Сашева. След изпълнение на част от възстановка на празника участниците в групата получиха много подаръци и поздравления.


Вече шеста поредна учебна година в ОУ ”Св. Кл. Охридски” с. Тишевица общ. Враца е организиран учебен процес по „Ромски фолклор” със статут на СИП, където участват не само ромчета , а и българчета.
Основните цели са възпитаването в дух на толерантност и уважение запознаване със света на ромската култура и най-вече провеждане на дейности, насочени към взаимното опознаване на културното многообразие чрез представяне на обичаи, традиции, песни, фолклор.
Събираме суров фолклор, проучваме местната родова история, изследваме етимологията на ромските имена.

Голяма част от дейността си децата отделят на участието в училищни тържества, след което се подреждат фотоизложби и изработват стен-вестници, представят презентации пред съучениците си.

Преподавателите, които водят учебния процес по ”Ромски фолклор” са обучени и имат добри познания за ромските обичаи и традиции.


Нашето първо участие в ромския фестивал „Отворено сърце” гр. В Търново, където пресъздадохме обреди и ритуали от ромския празничен календар, бе едно изключително приятно изживяване за участници, учители и родители. А на последния седми детски ромски фестивал „Отворено сърце” гр. Велико Търново юни 2010 г. групите по СИП „Ромски фолклор„ завоваха Голямата награда на кмета на общщина Велико Търново за най-добра цялостна дейност през учебната година.


Възстановихме най-важните местни ромски празници, като голямо постижение беше празнуването на Банго Васил в ромска къща..
Много голям интерес предизвика пресъздаването на един от най-големите ромски празници Банго Васил.
УНИКАЛНОТО В СЛУЧАЯ БЕШЕ, че представяне направихме в деня на празника в ромска къща с дейното участие на нейните стопани.


На 24 май 2010 г. ръководителите на групите по СИП ”Ромски фолклор” получиха наградата на Кмета на Община Враца за най-добра група-формация на годината.


На 13 април 2010 г. на гости ни бяха Национален Демократически институт – клон Източна Европа-представители от Македония, Сърбия, Словакия, Косово, Унгария и Румъния. Участието в съвместната среща беше посветено на интеграцията на ромските ученици в училище, както и тяхните успехи в учебния процес и извънкласна подготовка.

        



На 14.02.2010 г. групата по СИП ”Ромски фолклор„ посети МОМН и МТСП, където пресъздадохме ромската Василица /Банго Васил/.

Последната наша проява, инициирана от ЦМЕДТ „АМАЛИПЕ” бе сурвакането и наричането на хляба по случай ромската Василица 2010 в МОМН И МТСП – гр. София. Това събитие получи невероятен интерес, както на национално, така и на местно ниво.

        



Групите от СИП - Ромски фолклор гостуват на родители в селата с ученици от нашето училище и показват задълбочено познаване на ромските традиции, показват модел на етническа толерантност.