Начало   Документи   Бюджет   Презентации   Контакти   Принтирай 
:: Начало
Новини
Център Амалипе организира Национални чествания на Василица

15-01-2012


С небивал до сега мащаб и интерес преминаха събитията от националните чествания на празника Василица, организирани от Център Амалипе на 13 януари. В рамките на един ден в над 70 училища от цялата страна тържества събраха ромски и български ученици, за да покажат, че те могат да изучават заедно ромските традиции, както и да се забавляват заедно.
Центровете за развитие на общността доведоха празника при местните общности – дори в региони и групи, сред които той не се отбелязва от много време. Десетки кметове бяха сурвакани за здраве, успехи и повече внимание към ромите. Под сурвакниците минаха също така началници на Регионалните инспекторати по образование, Регионалните здравни инспекции и Регионалните дирекции за социално подпомагане от цялата страна.
Ученици, изучаващи СИП „Фолклор на етносите – ромски фолклор” бяха приети сърдечно от Вицепремиера Цв. Цветанов, министъра на еврофондовете Томислав Дончев, министъра на образованието Сергей Игнатов, министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, заместник-министъра на здравеопазването Десислава Димитрова.
Освен с новогодишни пожелания на ромски и български език, учениците и техните ръководители обсипаха политиците също така с идеи какво е нужно да направят, за да подпомогнат техните усилия за по-добро образование. „Бахтало Нево Бреш!” чуха и посланиците на САЩ, Франция и Великобритания, които също приеха групи ученици от страната.
Подробна информация и снимки от събитията ще бъдат публикувани на страницата на Център Амалипе през идните дни. Междувременно стотици снимки можете да видите вече във фейсбук групата Амалипе: http://www.facebook.com/groups/116384808391967/

[ назад ]